Jose is al jaren gefascineerd door alles wat met luchtvaart te maken heeft, fascineert Jose al sinds jaren en ze bouwde al verschillende verzamelingen uit hieromtrent uit binnen de thematiek en open filatelie.
Voor de uitwerking van haar studie rond “De luchtvaartboom” was het doel op deze over verschillende verzamelingen op te splitsen om zo elk deel apart in detail te kunnen bestuderen.
In dit deel bestudeerde José:
• Het ontwerp van een burgervliegtuig met hierbij ook airshows.
• De opleiding van de piloten
• Het ontstaan van vliegvelden en de evolutie tot luchthavens in verschillende landen. Tevens een studie mbt de top 1 oudste airports ter wereld
• De oprichting van luchtvaartmaat-schappijen
• Hommage overzicht vloot van de 10 oudste airlines, die nog bestaan onder de originele naam + constructeurs en types motoren
Haar “plan” is daarbij bijzonder.
Het behandelde stuk binnen de vliegtuigboom (deel II) werd op haar plan met een gearceerd veld gemarkeerd. Dit tweede deel werd, zoals bij deel I en III, uitgewerkt op blauw papier, als rechtstreekse verwijzing naar de luchtvaart.
Aangezien het reglement er duidelijk om vraagt, is onderaan ook ruimte gemaakt voor de “bibliografie”
Toch zorgde haar aanpak voor controverse. In competitie vindt het ene jurylid het heel origineel en de andere helemaal niets, omdat het niet strookt met de voor ogen gehouden planindeling. Hoe dan ook – het plan is een uitgewerkt ontwerp dat ontstond in een samenwerking tussen José en F. Peeters binnen de club.
Zoals de filatelistische regelgeving het voorschrijft, werd in de verzameling in de mate van het mogelijke rekening gehouden met een gelijke ratio tussen het filatelistische gegeven én het niet-filatelistische.
Dit tweede deel van de verzameling omvatte bij haar eerste competitieve deelname tijdens Braphilex 2022 te Waver op 27 augustus 2022 in totaal 6 kaders met elk 16 A4 pagina’s. Idem dito bij haar deelname aan Unionphil 2023 in Trade Mart te Brussel.
Hierna enkele voorbeelden uit haar verzameling:
1. Filatelistische stukken uit de verzameling
Postzegelvelletje met H. Farman & G. Voisin in de kijker
Voor WO I hadden de vliegtuigbouwers zelf een vliegschool, o.a. Henri Forman in Etampes en de gebroeders Voisin in Chalons sur Marne. Omdat de besturing van ieder type uniek was, konden alleen zij les leven volgens het toestel.
Frankeermachinestempel Alcatel (Havas) Neopost met datumstops en datum 12 x21/2 mm
Embleem van nationale civiele luchtvaartschool
Roemeens postwaardestuk, type geïllustreerde postkaart
Na WO I was de luchtvaart in volle ontwikkeling en kwam de commerciële luchtvaarttot stand met in 1ste instantie restanten van militaire toestellen, die omgebouwd werden. Vanaf midden jaren 20 werden de vliegtuigen uit noodzaak groter met krachtigere motoren. De 1ste luchtvaartmaatschappijen werden wereldwijd opgericht, waarvan er tot op heden nog bestaan of samengegaan zijn met andere bestaande maatschappijen.
2. Enkele niet-filatelistische stukken uit de verzameling
Prentbriefkaart uitgifte D.D.
Aandacht voor de opleiding tot piloot. Vliegtuigscholen beschikten over toestellen met dubbele besturing.
|
Badge junior pilot
Magneet
Met duiding over het ontstaan van de Koninklijke Maatschappij voor Nederland en Koloniën en de eerste bemanning, de directie én de eerste vluchten.
|