Gezellige drukte bij de Postiljon

Wie zondag een bezoek bracht aan zaal Trianon waande zich op een postzegelruilbeurs. Toch beweerde de organisator, De Postiljon, het tegendeel. "Dit is onze Veertiendaagse bijeenkomst waarbij leden en niet-leden postzegels kopen of verkopen", zo klonk het.

Elke eerste en derde zondag van de maand heerst er een gezellig drukte aan het station van Hever. Van 10 tot 13u. beoefenen de filatelisten van De Postiljon er hun hobby. Leden van de eigen club en van andere verenigingen kunnen er dan terecht met hun vragen en verzamelingen. Wie iets te bieden heeft zet zich achter een tafeltje en wacht op liefhebbers. Zo worden postzegels verkocht en gekocht. Echt ruilen, in de letterlijke betekenis van het woord, gebeurt hier niet. Alle zegels hebben een vastgestelde waarde en een catalogus geeft op elke vraag van financiële inslag een duidelijk en concreet antwoord.

-De ruilmeester is de centrale persoon op zondag. ledereen kan met zijn postzegelboekje bij hem terecht en hij zorgt ervoor dat de postzegels regionaal en. nationaal circuleren. Voor de buitenlandse zegels kan men dan weer bij een andere persoon terecht. Deze heeft regelmatige contacten met een internationals verzamelaar, die op zijn beurt in verbinding staat met andere landen.

115 leden

De Postiljon telt momenteel 115 leden. Tijdens de ruildagen komt ongeveer 50 procent van hen opdagen. Hieruit blijkt dat de groep bijzonder actief is. Daarenboven beschikt deze Boortmeerbeekse vereniging over een sterke troef. Een groot aantal jongeren zijn aangesloten, wat duidelijk wordt tijdens de bijeenkomsten.

Door het groot aantal belangstellenden dat telkens weer komt opdagen, verhuisde De Postiljon noodgedwongen van Ons Huis naar clublokaal Trianon. Een terugkeer naar het oorspronkelijke lokaal lijkt uitgesloten. In zaal Trianon beschikt de groep trouwens over heel wat meer faciliteiten.

Samen met de postzegelclubs uit Nossegem, Vilvoorde en Keerbergen wordt een maandelijks tijdschrift uitgegeven, wat het duidelijkste bewijs is dat het niet alleen te doen is om het verzamelen. Ook geschiedkundige of aardrijkskundige achtergronden van postzegels genieten de belangstelling.


Postiljon heeft naam en faam bij filatelisten

Reeds enige tijd vormt de postzegelclub de Postiljon een vaste stek binnen het landschap van de culturele verenigingen in Boortmeerbeek. Sinds 1970 werken ze nog steeds onverdroten en even enthousiast verder. Voorzitter Gregoor Feyaerts zegt met veel plezier dat de vereniging 110 leden in huis heeft, waaronder heel wat jongeren.

Telkens zaal Trianon in Hever het centrum van Postiljon-activiteiten is, zijn minstens de helft van de leden hier terug te vinden. "Dat is net de sterkte van onze afdeling," aldus de voorzitter.

Er zijn grotere clubs in ons land, maar daar is het aanwezigheidspercentage niet zo hoog. De 110 leden zijn niet alleen dorpsgenoten. Integendeel... uit alle windstreken van de regio zijn er filatelisten terug te vinden.

Jeugd stimuleren

Binnen de club wordt heel wat aandacht besteed aan de jongeren. Deze politiek werpt dan ook zijn vruchten af. Zo won An Buellens vorig jaar de prestigieuze wedstrijd "Belgica '90". "Het zijn trouwens onze jongeren die de club binnen enkele jaren moeten runnen", aldus voorzitter Feyaerts.

Zoals bij alle nationale verenigingen is het postzegelwereldje ook gebonden aan een hiërarchische structuur. Zo is de Postiljon aangesloten bij het intergewest dat nog zes andere clubs telt. Jaarlijks bekomen ze van één of andere vereniging een uitnodiging om met een viertal leden te exposeren.

Een onderlinge wedstrijd zet de deelnemers nog meer aan tot afwerking, volledigheid en perfectionisme. De winnaars worden bekroond en krijgen een beker.

Ook op federaal niveau - lees: nationaal - neemt men deel aan tentoonstellingen. Zo heeft er in de maand november een grote expositie plaats in Mechelen waar met enkele leden aan deelgenomen wordt.

Dit weekend

Tijdens komend weekend telkens van 10u. tot 17u. wordt in zaal Trianon te Hever een tentoonstelling georganiseerd, waarbij Postiljonleden hun mooiste collectie uitstallen. Maar het hoogtepunt vormt wel de voorverkoop van een zegel, die "150 jaar (1841-1991) Geneeskundige Academie" voorstelt. Met deze voorverkoop worden telkens heel wat filatelisten bereikt.

Het is de Minister van PTT die de clubs aanwijst die een voorverkoop mogen organiseren. Zo viel al regelmatig de eer te beurt aan de Postiljon, wat erop wijst dat de Boortmeerbeekse verzamelaars binnen de postzegelwereld een zekere faam en naam hebben.
 


 Postiljon houdt derde keer voorverkoop postzegels

Zoals verwacht was er het voorbije weekend veel volk komen opdagen voor de Voorverkoop en de tentoonstelling van postzegelclub Postiljon in zaal Trianon in Hever. Dat de club heel wat aantrekkingskracht uitoefent, bleek uit het groot aantal aanwezige clubs van binnen en buiten de regio. Voor het derde opeenvolgende jaar viel de Postiljon de eer te beurt om een voorverkoop te mogen organiseren. Dit betekent dat deze club een grote faam geniet in de filatelistenwereld.

De voorverkoop situeerde zich rond de zegel die de "Academie Royale de Médecine de Belgique (1841-1991)" voorstelt. De academie is een openbare staatsinstelling. Tevens adviseert zij de regering. Anderzijds beijvert zij zich voor de vooruitgang van de geneeskunde en wil het wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Deze instelling gaat er tevens prat op dat er onder haar leden vier Belgische Nobelprijswinnaars zijn.

De zegel in kwestie heeft een waarde van 10fr. en wordt vanaf vandaag aan het grote publiek te koop aangeboden.

Dat zulke voorverkoop uitstraling heeft, blijkt uit de internationale belangstelling. Filatelisten uit verschillende landen schrijven om zegels en documentatie op te sturen. In 1992 zullen er 19 speciale postzegels uitgegeven worden, waarvan de achtste de hoofdvogel is : hij draagt de benaming "Europa" en stelt de 500ste verjaardag voor van de ontdekking van Amerika.

Ledenexpo

Tijdens het voorbije weekend stelden ook 12 Postiljon-leden hun collectie tentoon: vier dames, vier heren en vier tieners hadden telkens een mooi afgelijnd onderwerp dat geïllustreerd werd met zegels. De voorstelling van de 13-jarige Ann Buellens --onderwerp: muziekinstrumenten- sprong in het oog. Met deze tentoonstelling kaapte ze vorig jaar op Belgica '90 de eerste prijs weg.
 













 
Info      Activiteiten      Publicaties      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links