Luchtvaartboom - deel III
Jose GULLENTOPS

Open klasse verzameling


Omschrijving

Jose is al jaren gefascineerd door alles wat met luchtvaart te maken heeft, fascineert Jose al sinds jaren en ze bouwde al verschillende verzamelingen uit hieromtrent uit binnen de thematiek en open filatelie.
 
Voor de uitwerking van haar studie rond “De luchtvaartboom” was het doel op deze over verschillende verzamelingen op te splitsen om zo elk deel apart in detail te kunnen bestuderen.
 
Haar “plan” is daarbij bijzonder.
Het behandelde stuk binnen de vliegtuigboom (deel III) werd op haar plan met een gearceerd veld gemarkeerd.
Dit derde deel werd, zoals bij deel I en II, uitgewerkt op blauw papier, als rechtstreekse verwijzing naar de luchtvaart.
Jose gaf op haar plan ook aan, dat er een kleurverschil was bij een aantal pagina’s omdat duidelijk een onderscheid te kunnen maken voor de aan bod komende hoofdstukken.
 
Aangezien het reglement er duidelijk om vraagt, is onderaan ook ruimte gemaakt voor de “bibliografie”
 
Toch zorgde haar aanpak weer voor controverse. In competitie vindt het ene jurylid het heel origineel en de andere helemaal niets, omdat het niet strookt met de voor ogen gehouden planindeling. Hoe dan ook – het plan is een uitgewerkt ontwerp dat ontstond in een samenwerking tussen José en F. Peeters binnen de club.
 
Zoals de filatelistische regelgeving het voorschrijft, werd in de verzameling in de mate van het mogelijke rekening gehouden met een gelijke ratio tussen het filatelistische gegeven én het niet-filatelistische.
 
Dit derde deel van de verzameling omvatte bij haar eerste competitieve deelname tijdens Braphilex 2022 te Waver op 27 augustus 2022 in totaal 5 kaders met elk 16 A4 pagina’s.

 Hierna enkele stukken uit deze verzameling:
 
1. Enkele postale stukken
 
Naast een keur aan postzegels prijken er heel wat mooie stukken in haar verzameling.
 
 Maximumkaart in haar item over de 24ste overstreek van de Zuid-Atlantische Oceaan
Laatste vlucht van Jean Mermoz met courriervlucht Laté 300. 

 
De KLM kocht in 1932 ter vervanging van de F12 de Fokker F18. Doel was het dat Nederlanders binnen 13 dagen een antwoord hadden voor luchtpost, die op dinsdag of vrijdag gepost was voor Indië.  Het plan Dirk Asjes voorzag in een snellere postverbinding met kleine speciale postvliegtuigen, die in 50 u Batavia konden bereiken of omgekeerd de verbinding maken met Nederland. Pander ontwierp en bouwde de Pander 54 postjager.
 
In haar item “Toen de helicopter de post vloog” o.a. dit stuk n.a.v. de opening van de 1ste postroute per helicopter Bell 47D, gevlogen door Gérard Trémerie of Armand Vervoort.
500 km in 4 ½ u ism de Post.  


2. Enkele niet-filatelistische stukken
 
Naast foto’s en kopieën uit luchtvaartboeken en –magazines 
 
Prentbriefkaart, editie John Prévot
Helicopter daalt voor het casino van Oostende

Chromo Jacques (1939)
Uit reeks Vlieguigen – Auto’s
Met Hiller 360 (GB)




Tentoonstellingen :


Luchtvaartboom - deel III
28.08.2022WAVER
BRAPHILEX Reg. kampioenschap Brabant in La Sucrerie Waver
Onder titel "De feminine levensloop"
Competitief
ZILVER 72%



 
Info/b>      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links